Yaşam

Yanlışlıkla hesabınıza para gönderildiğinde ne yapmalısınız? Eğer harcarsan başına bir şey gelir mi?

Her ne kadar bu teknoloji sayesinde parasal işlemlerin çoğunlukla banka hesap numaraları veya IBAN numaraları üzerinden gerçekleştirilmesi pratik olsa da çeşitli aksaklıklarda meydana gelebilir.

Para transferi yapan kişiler yanlışlıklaKişinin yanlış hesaba para göndermesi durumunda hesabına para yatırılan kişi yasal olarak cezalandırılacaktır. sebepsiz yere zengin oldum O olacak. Bu yüzden hesabına para yatırılan kişinin çok çabuk sevinmemesi gerekir.

İzlenecek hukuki yöntemler şunlardır:

Sebepsiz zenginleşme

Taraf olmadığı bir senet nedeniyle kendi banka hesabına para yatıran ve bu nedenle haklı bir sebep olmaksızın başkasının emeğinden veya varlığından pay alan kişi, hukuken “Haksız zenginleştirilmiş” Kabul edilmiştir. Yani zenginleşme gerçekleşmemiş, geçersiz veya sona ermiş bir sebebe dayanıyorsa, zenginleşene ait kısım geri dönme zorunluluğuortaya çıkıyor.

Bu durumda, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanarak, yanlışlıkla para transferi yapılmak istenen kişiden başka bir kişiye yanlışlıkla gönderilen paranın iadesi için, Asliye Hukuk MahkemesindeDava açmak zorunludur.

Dava açılmadan önce haksız zenginleşen kişi, zenginleşmeyi sağlayan parayı (mal veya) iyi niyetle (haksız yere zenginleştiğini bilmeden ve bilmesi beklenmeden) elden çıkarırsa, bu değerler geri talep edilebilir, ancak kalan tutarlar geri talep edilebilir. Tekrar sebepsiz zenginleşen iyi niyetli üçüncü kişi, zenginleşmeye neden olan mal üzerinde hata yapar. zorunlu ve yararlı giderlerHatta gönderenden geri talep edebilirsiniz.

Paralel biçimde sebepsiz yere zenginleşmek Kişinin kötü niyeti varsaBu kez gönderici, mal üzerinde yapılan gerekli ve faydalı harcamalar nedeniyle zenginleşmeye neden olan malın fiyatındaki artışı da geri talep edebilir.

Sebepsiz zenginleşmeden doğan alacaklara ilişkin olarak açılacak davalar geri alma hakkıZamanaşımı süresi, kişinin zenginleşmenin gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl, zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten itibaren ise 10 yıldır.

Çözüm

Yukarıda belirtilen ilişkiler yoluyla yanlışlıkla gerçekleşen para transferinde, işlemin iptali ve haksız zenginleşme bedelinin iadesi için süresi içinde Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurulabilir. sebepsiz zenginleşme davası açılmalıdır. Bu noktada belirtmek gerekir ki, söz konusu sebepsiz zenginleşmenin kişinin kusurundan değil, bankanın kusurundan kaynaklandığının tespiti halinde, tarafların yapmış olduğu tüm dava masraflarının karşılanacağını belirtmek gerekir. banka tarafındankarşılanır.

Örnek bir olay:

Kayseri’de yaşayan OA, tanımadığı biri tarafından yanlışlıkla hesabına yatırılan 3500 TL’yi harcadı. Bunun üzerine dava açan OA, 4 yıl 6 ay hapis ve 8 bin liraPara cezasına çarptırıldı.

Durmuş Şahan, başka bir olayda ise yanlışlıkla banka hesabına 28 bin avro yatırıldığını fark ederek parayı sahibine iade etti.

Kötü niyetli olsaydı Cezalandırılacaktı.

ABD’de bir olay: İnanılmaz miktarda 50 milyar dolar yanlışlıkla bir adamın banka hesabına yatırıldı.

“Bizim olmadığını biliyorduk. Kazanmadık. Bu yüzden harcamadık.”Adam, parayı harcadıkları takdirde bunun “hırsızlık” sayılacağını bildiği için parayı herhangi bir işlem yapmadan hesaplarında tutma konusunda hiç düşünmediğini belirtiyor. Kanun yaptırımı Bu kararda asistan olarak çalışmış olmasının da etkisi olmuş olabilir. Fakat birçok insan bu konuda bilgi sahibi olmadığı için şeytan tarafından takip edilebilmektedir.

Peki yanlışlıkla hesabınıza para yatırılırsa ne yapmalısınız?

Yanlışlıkla hesabınıza para yatırılması durumunda iade sürecini tamamlamanız en doğrusu olacaktır. Hata fark edildiğinde yapılacak şeylerşu formdadır:

  • mümkün olan en kısa sürede bankaya başvurun. müşteri servisiServisle iletişime geçerek hatalı para transferini bildirmelisiniz.
  • Göndericinin aynı zamanda aynı bankanın müşterisi olması durumunda sorunu banka ile kolaylıkla çözebilirsiniz. Aksi takdirde Süreç biraz uzun sürebilir.
  • diğer taraf hesap için engellendi Yapılmasını isteyebilirsiniz. Özellikle büyük miktarlardaki para transferlerinde bu önlemin alınması önemlidir. Para EFT ile gelirseSadece iptal edip parayı geri alabilirsiniz.
Kaynak: Gülaç Hukuk Bürosu, TRT

altinekinajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu