Karadeniz gazında tarihi gün! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği müjdede
2020 yılında Zonguldak’ın 170 kilometre açığında yapılan ilk doğal gaz keşfi ve ardından üç yılda karada 8 bin, denizde 2 binden fazla işçinin çalıştığı yerli gaza geçiş için bugün Türkiye enerji sektöründe bir dönüm noktası olacak. iki yıldan fazla vardiya.
YÜZLERCE TESTTEN GEÇTİ
Denizin 2 bin 200 metre altındaki Deniz Yatağı Üretim Tesisi’nden 30 saatlik yolculuk ve yüzlerce test aşamasından sonra Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisine ulaşan yerli gazın devreye alınması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla saat 20.23 Filyos Gaz İşleme Tesisi’nde. . “Karadeniz Gazını Devreye Alma Töreni” İstanbul’da yapılacak.
“HERKESİ MUTLU OLACAK GÜZEL BİR HABER GELECEK”
Karadeniz gazıyla ilgili heyecanlandıran gelişme dün akşam Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından verildi. Bakan Dönmez, “Yarın (bugün) doğalgazımızı tesisimize getireceğiz. İnşallah mayıs başında işleme koyacağız. Hemen herkesi sevindirecek güzel bir haber olacağını söyleyebilirim.”
FATURALARDA 130 LİRA İNDİRİM Mİ OLACAK?
Vatandaşları heyecanlandıran bu müjdeli haberin doğalgazda indirim olarak duyurulacağı neredeyse kesin. Bu kapsamda konutlarda aylık 25 metreküpe kadar kullanılan doğalgazın bedelsiz olacağı ve böylece 130 liranın vatandaşın faturasına yansıyacağı konuşuluyor.
MAYIS’TA KONUT GİRİŞİ
Yılda yaklaşık 60 milyar metreküp gaz ithal eden Türkiye’ye ekonomik açıdan büyük katkı sağlayacak ve dışa bağımlılığını azaltacak Karadeniz gazı, TPAO Filyos Bireysel Yatırım Sitesi’nde yer alan Sakarya Gaz Sahası Arazi Tesisinde işlenecek. Gazdaki olası su ve yabancı maddeler burada ayrıştırılarak Boru Bordürleri ve Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) standartlarına uygun yapılacaktır. Gaz daha sonra BOTAŞ’ın Ana Ölçüm İstasyonuna ve ardından ulusal gaz şebekesine aktarılacaktır. Mayıs ayının ilk yarısında evsel gazın hanelere ulaştırılması hedefleniyor.
EYLÜL AYINDA HERKESE TAAHHÜT EDİLECEK
Doğal gazın çıkarılması süreci aşamalı olarak ilerleyecektir. Faz-1 kapsamında planlanan 10 kuyudan 5’i bugün yapılacak törenle, kalan 5 kuyu ise Eylül sonunda devreye alınacak. Faz-2 üretiminin 2026 yılında, Faz-3 üretiminin ise 2028 yılında Amasra Sahası’nın da üretime dahil edilmesiyle başlaması bekleniyor.
GÜNLÜK ÜRETİMDE KADEMELİ ARTIŞ
Günlük gaz üretimi Faz-1’de 10 milyon metreküp, Faz-2’de 40 milyon metreküp, Faz-3’te ise 60 milyon metreküp olacak. Faz-2’de ise Türkiye’deki konutların tüm ihtiyaçlarının yerli gaz ile karşılanması hedefleniyor. Aralık 2022 prestijiyle Karadeniz’deki toplam rezerv büyüklüğü 710 milyar metreküpe ulaştı.